Prismodtagere

Artbeat Prisen

Velkommen Til Twin Peaks

Juryens motivationstale
Overrakt af Marianne Jelved

”Velkommen til Twin Peaks” er en unik teaterforestilling, som i sjælden grad fortjener at blive hædret. Sammen med instruktørduoen Fix & Foxy har Odsherred Teater skabt en forestilling, der både metaforisk og bogstaveligt har brudt med scenekunstens velkendte rammer.

Ikke alene blev store dele af lokalbefolkningen og borgernes egne fortællinger inddraget i forestillingen – publikum blev også transporteret rundt i biler og ført ind borgernes private hjem. Alt sammen indhyllet i den helt særlige atmosfære fra forestillingens forlæg, David Lynchs legendariske tv-serie.

Resultatet blev en dybt original og uforglemmelig forestilling, som endda kunne få kulturelt forkælede københavnere til velvilligt at drage ud på den lange vej tværs over Sjælland for at opleve den.

Samtidig er ”Velkommen til Twin Peaks” et forbilledligt eksempel på, hvordan man udnytter en kommunes eksisterende ressourcer til at skabe oplevelser, som styrker lokalområdets kulturelle relevans og kunstneriske udvikling. Oplevelser, som kun kan finde sted lige præcis på dette sted.

Således scorer ”Velkommen til Twin Peaks” både topkarakter i forhold til sit konceptuelle fundament, den forbilledlige inddragelse af lokale ressourcer og ikke mindst den kunstneriske udførelse. Og derfor modtager forestillingen hermed Artbeat Prisen 2017.

Stort tillykke.

Særprisen

Den Korte Radioavis

Juryens motivationstale
Overrakt af Sigurd Hartkorn Plaetner

Vi lever i et medielandskab, der i stigende grad præges af selvhøjtidelighed og dovenskab. Og derfor har vi i tilsvarende grad brug for nogen, der kan påpege mediernes bluff. Denne opgave har Den Korte Radioavis taget på sig, og de løser den på stærkt imponerende og naturligvis ualmindeligt underholdende vis.

Meningerne er klare, tonen er velformuleret, og humoren gør det hele så spiseligt, at Den Korte Radioavis formår at italesætte en lang række af de problemstillinger i vores samfund, som vi ellers har det svært med – hvis altså ikke det hele bare skal ende i uskønne Facebook-debatter.

Samtidig har Den Korte Radioavis skabt et univers, der konstant formår at holde den svære balance mellem fiktion og virkelighed, mellem humor og tragedie – og mellem radiostudiets mure og mødet med verden udenfor.

Den Korte Radioavis udgør dermed også et fremragende eksempel på, hvordan moderne radio kan række ud over sine egne rammer og interagere med publikum – allertydeligst eksemplificeret ved synet af Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm placeret på en lift, hævet over Rådhuspladsen, mens hun lader sig hylde af folket.

Den Korte Radioavis har, kort sagt, opfundet en unik formidlingsplatform, hvorfra betragtninger om både samfundets særheder og de svære sandheder kan gennemtrænge paraderne hos den bredt funderede lytterskare. Derfor tildeles Den Korte Radioavis årets særpris, og juryen udtrykker hermed sin helhjertede lykønskning.

Talentprisen

Københavns Radiobiograf

Juryens motivationstale
Overrakt af Brigitte Christensen

Da jeg var barn, fandtes der noget, der hed ’radiomontage’. Det var radiofortælling, hvor lydklip, speak og interviews blev blandet sammen i smukke og ofte tankevækkende programmer.

Jeg fandt disse montager både dragende og skræmmende. Når først man havde hørt de første par minutter, var det næsten umuligt at slukke for radioen igen. Samtidig var der noget mærkeligt og uudgrundeligt ved denne genre, og først mange år senere gik det op for mig, hvad det var, jeg lyttede til: Det var kunst.

Kunsten har det som bekendt ikke altid let, og omkring årtusindskiftet mente DR ikke længere, at man skulle bruge licensmidler på denne type udfoldelser. Radiomontagen lød som et levn fra urtiden og hørte ikke hjemme i et toptunet mediehus til 5 milliarder kroner med førerløs metro til døren. Så radiomontagerne forsvandt fra sendefladen. For en tid.

Men lysten til at lytte til radiofortællinger forsvandt ikke. Og det har vi fået et nyt og absolut forbilledligt bevis på i form af Københavns Radiobiograf. Her er det netop lysten, der driver værket.

Lysten til at lytte i mørket. Lysten til at lytte sammen. Og lysten til at finde de bedste radiofortællinger – og dele dem med andre. Ikke blot med dem, der finder vej til Rådhuspladsen, men også alle dem, der så vidt har lyttet med så forskellige steder som Sorø, Nr. Aaby og Svaneke.

Københavns Radiobiograf er netop ikke bare en hobby for de få. Det er kulturformidling, der sender de bedste danske og internationale radiofortællinger ud i hele Danmark – og formidler dermed radiomontagemagien til et nyt og bredt publikum.

Derfor er det mig en særdeles stor fornøjelse at overrække Talentprisen til Københavns Radiobiograf. Tillykke til jer – og til de mange nye lyttere, som I så fuldt ud fortjener.

Nominerede til hovedprisen

Heartland Festival

Velkommen til Twin Peaks

Corpus

Nominerede til Særprisen

Den Korte Radioavis

Camønoen

Folkebibliotekerne

Nominerede til Talentprisen

Heartbeats

Københavns Radiobiograf

Jakob Vinkler